'Lutherse Missen'

Programma

Wat componeerde Bach in 1730?
Onder andere: Orgelconcerten, clavecimbelconcerten, cantates, 4 Lutherse missen en het motet Komm, Jesu, komm.
Onder andere dus he?

Naast de overweldigende hoeveelheid kerkmuziek op Duitse teksten, de cantates en passionen, heeft Bach enkele belangrijke composities op Latijnse teksten nagelaten. Zo zijn er het Magnificat, de Grote Mis in b klein (Hohe Messe) en vier kleinere ‘Lutherse’ Missen. Het lijkt misschien vreemd dat de protestantse Bach zich waagde aan zulke Latijnse werken, die tegenwoordig als katholiek worden beschouwd. Maar de missen behoorden tot de soorten kerkmuziek die protestanten en katholieken met elkaar deelden.

De vier korte missen van Bach worden veelal ‘Lutherse Missen’ genoemd. Een volledige grote mis omvat het hele Ordinarium: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus en Agnus Dei. Zo’n volledige mis heeft Bach maar één keer geschreven, namelijk de “Hohe Messe” In de kleine missen gebruikte Bach alleen het Kyrie en Gloria, dat in de praktijk wordt onderverdeeld in Gratias, Domine Fili (mis in g klein) of Domine Deus (mis in A groot), Qui tollis (mis in g klein) of Quoniam (mis in A groot) en Cum Sancto Spiritu.

Daarom hebben de vier korte missen elk zes delen en daarmee de lengte van een gemiddelde cantate. Er zijn steeds drie delen voor koor en drie solo-aria’s. De instrumentatie is meestal klein met twee houtblazers en strijkorkest.

Lutherse mis in A groot BWV 234

Johann Sebastian Bach

Komm, Jesu, Komm BWV 229

Johann Sebastian Bach

Lutherse mis in g klein BWV 235

Johann Sebastian Bach

Bach baseerde zijn missen grotendeels op bestaande cantates die hij van een nieuwe tekst voorzag.
De mis in A Groot (BWV 234) is de tweede Lutherse mis. Bach paste hier de muziek aan bij de Latijnse woorden, maar behield de oorspronkelijke instrumentatie.
Komm, Jesu, Komm (BWV 227) motet voor dubbelkoor, waarschijnlijk gecomponeerd voor een begrafenis. Het is het enige motet zonder bijbelse tekst. De tekst is een gedicht uit 1684 van Paul Thymich.

De mis in g klein is de derde Lutherse mis en de enige mis in mineur. Het werk ontleent zijn opening aan cantate 102, terwijl de 2 koren en aria’s uit de cantates 187,72 en 102 zijn overgenomen.

Heleen Koele
Sopraan

Kristen Witmer
Sopraan

Sytse Buwalda
Altus

Daniël Elgersma
Altus

Dolf Drabbels
Tenor

Mattijs Hoogendijk
Tenor

Roele Kok
Bariton

Michiel Meijer
Bariton

Ensemble van Phion